Kutuda Ne var?
Kutuya koyduğunuz bir nesneyi, en fazla 10 soru sorarak çocuğunuzun bulmasını isteyebilirsiniz.
Bu oyunu aklından hayvan tutmaca olarak da oynayabilirsiniz. Kişi aklından bir hayvan tutar. Çevresindekiler onunla ilgili sorular sorarak (kaç ayaklı, uçuyor mu…) o hayvanı bulmaya çalışır.
Kelime Avı
Kelime avı oyununda çocuğa söylemek için bir hece seçilir. Örneğin bu hece “ba” olsun. Çocuktan ba hecesi ile başlayan en az 5 tane kelime bulması istenir (balık, balon gibi). Eğer yanlış söylediği şeyler olursa uyarılır ve doğruları söylenir. Bu oyun ile çocuğun kelime haznesi genişler ve kelimeleri telaffuzu düzenler.
Hikaye Oyunu
Bu hikayeyi çocuklar yazıyor! Önce elinize bir kitap alıp, “bir varmııış bir yokmuuuuş” diyerek başlayabilirsiniz. Siz hikayenin girişini yapıp, biraz okuyun. Ardından hikayenin devamını kendi fikirleriyle çocuğunun getirmesini söyleyin. Bu oyunla çocuğunun hayal gücü ortaya çıkar ve gelişir.
Bu oyun da aynı zamanda yer, zaman, karakter verilip kendi hayal gücü ile yeni bir hikaye yaratması istenebilir.
Dokun Tahmin Et
Bir tepsi içinde evde bulunan nesneler konur. (Toka, para, saç fırçası, cüzdan vb.) oyuncuların gözleri kapatılır ve dokunarak nesneleri tanımaya çalışır. Dokunma duyusunu kullanarak akıl yürütme, aktif işleyen bellek alanlarını gelişmesine yardımcı olur.